Roy & Dâmboviceanu CORCOVA
 • Deschideti o sticla de vin si haideti la o poveste adevarata!

✅Multi probabil veti intreba de unde pasiunea asta sau nebunia pentru vinuri. Sper ca pe parcursul acestui articol, care nu stiu cat va fi de mare, sa va raspund. Nu sunt vreun expert în vinuri însă nici un afon. Așadar am ales să vorbesc despre vinurile cramei @crama_corcova . O cramă total opusă zonei din care vin eu. Nu orice fel de crama, o crama putin mai speciala pentru mine. https://corcova.ro/vinul/

 • ✅ Sa ii prezint putin, zic, cine sunt, de unde vin si de ce imi place mie de ei!

Puțini știu despre cum a luat ființă această crama. Prima atestare este din anul 1594 când Mihai Viteazul ofera unui boier două vii în Corcova. https://www.youtube.com/watch?v=AmZMzgrC4zQ

 • Corcova, ca moșie a Bibeștilor, a cunoscut perioada sa de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a sec. al XX-lea. Prințul Anton Bibescu a angajat un tânăr agronom francez pentru a se ocupa de podgorie, Aristoteles Sauget. Acesta, urmat de fiii săi, a făcut din Corcova un rai și mai ales, a inventat Corcovinul și Corcovelul, cupaje uluitoare având la bază cabernetul.

✅ Proprietate a lui Michel Roy și Șerban Dâmboviceanu, afacerea a luat ființă în anul 2005, moment în care, dintre cele 470 de hectare de viță de vie pe care le-a deținut IAS-ul Corcova, mai rămăseseră doar 18 hectare, iar cramele, construite de prințul Anton Bibescu la începutul secolului al XX-lea, erau în ruină.

 

 

 

 

 

 

✅Începând cu anul 2005 începe plantarea de noi soiuri de struguri, iar crama este refăcută complet respectând arhitectura inițială.

✅Cramele au fost complet renovate și modernizate. Cu sprijinul FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), cramele au fost dotate cu utilaje și echipamente moderne care înlesnesc procesarea, conform standardelor europene.

 • ✅Podgoria Corcova Roy & Dâmboviceanu cuprinde, în acest moment, 70 de hectare pe care au fost replantate soiurile tradiționale ale locului, existente și pe vremea moșiei Bibeștilor, incluse în soiurile autorizate DOC Mehedinți-Corcova: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, precum și un soi nou, Syrah. https://www.youtube.com/watch?v=4qYxy3Vwepw

 

✅Unul din motivele pentru care iubesc vita de vie si vinul este acela ca am crescut vazand cum bunicii ingrijesc vita de vie, am fost la taiat la vie (cotorat) cum se zice in Moldova, apoi la legat, prasit ca la final sa culegem roadele!

✅Faptul ca am terminat un liceu de profil agricol, ca am avut ocazia sa invat despre obtinerea vinurilor si despre tot acest proces, care poate fi absolut fascinat, m-a facut sa vreau sa stiu mai multe si sa vreau sa descopar diverse gusturi. Din carti stiam multe, insa nimic nu se compara cu urmarirea procesului tehnologic sau degustarea efectiva a vinurilor.

 • ✅Sa trecem sa vorbim putin si despre vinurile pe care le gasim la Corcova!

✅Gasim vinuri ce au la baza soiuri acreditate:  Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier.

Trebuie sa va spun ca au si vinuri ce au fost premiate la diverse competitii. (Vom vorbi si despre acelea separat)

✅De departe preferatul meu este  Viogner – Alb, demisec, ABV 13,5%, va promit sa dedic fiecarui vin in parte cate un articol si sa va povestesc cate in luna si in stele!

✅Si acum sa va povestesc de ce ii vad eu putin mai speciali, luati ceva de rontait pentru ca voi avea destul de scris.

 • Am avut noroc sa dau peste „omul de legatura”, Catalin, un tip jos palaria! O persoana ce a avut rabdarea sa imi raspunda intrebarilor si sa ma corecteze acolo unde a fost cazul. Faptul ca incearca sa promoveze vinul si altfel a fost picatura care a facut diferenta! E misto sa dai peste oameni la fel de nebuni ca si tine!

 • In fiecare an la Corcova se organizeaza Corcova Trail Race, o competitie sportiva ce a luat nastere in 2013. Desi am promis sa ajung anul acesta acolo, nu am reusit…poate la anu. Faptul ca aceasta competitie se descasoara efectiv in podgorie este absolut wow.
 • Toate traseele trec prin cele mai pitoresti zone din jurul Corcovei, prin sate vechi, pe dealuri domoale, prin padure si prin celebrele vii ale Corcovei, o imbinare armonioasa intre toate aceste elemente face din Corcova Trail Race o competitie de neratat.
 • Faptul ca poti imbina sportul cu o degustare de vin si ca toata lumea este relaxata este absolut superb.

Ce e drept, as fi vrut sa alerg si eu putin, imi este dor de perioada cand faceam atletism si alergam kilometri intregi.

 • Sunt speciali pentru ca au o doza de nebunie de asta buna, sunt speciali pentru ca dau o mare importanta procesului de obtinere a vinului, de aici si vinurile lor cu gusturi care mai de care mai fine, aparte, delicioase, dovada stau vinurile care au fost premiate la competitii internationale.
 • Sunt speciali pentru ca desi multi nu ar combina vinul cu sportul, ei o fac intr-un mod super tare si le iese a dracu de bine!
 • sunt speciali pentru ca au ales sa promoveze istoria din jurul cramei si nu au renuntat la arhitectura.
 • Sunt speciali pentru ca au ales sa devina vizibili si in marile magazine unde le putem gasi vinurile, si nu au ramas doar in sistem Horeca.

Lista mea ar putea continua, si va continua cand voi vorbi despre vinurile lor.

✅Acum daca te-am facut curios de Corcova te invit si pe pagina lor sa iti alegi un vin https://corcova.ro/shop/, te provoc sa le gusti vinurile!