Soligo

He he…long time no see

Ma bucur sa revin cu un nou material despre produsele din gama  Soligo Spumanti. Va puteti lua ceva de baut si de rontait pentru ca vom discuta destul.

Desi nu cred ca este cazul sa reiau cine aduce aceste bunatati in Romania, o sa o fac! O sa va reamintesc ca aceste delicii sunt aduce de cei de la Lacontessa si va las link spre pagina lor de instagram (unde sunt super activi) https://www.instagram.com/lacontessa.ro/si site-ul lor, unde gasiti toate bauturile pe  care le au in portofoliu https://lacontessa.ro/.  Un singur lucru vreau sa subliniez pana sa trecem mai departe, produsele Soligo Spumanti le gasiti  in sistem Horeca sau pe site-ul celor de la Lacontessa https://lacontessa.ro/toate-vinurile/  sau in magazainele specializate (wineshop-uri sau liquor store). Nu le veti gasi in supermarket-uri.

Bun…acum sa trecem mai departe.

Doar daca ati uitat va reamintesc deasemeni ca, crama Soligo Spumanti este situata in amfitreatul colinar intre Conegliano si Valdobbiadene, proclamat patrimoniu UNESCO in 2019. Strugurii cresc in vii situate in diverse teritorii din provincia Treviso, ceea ce permite o productie variata si reprezentativa a zonei.

De data aceasta voi vorbi despre doua sortimente de Prosecco Soligo Spumanti, iar ordirea in care le prezit este pur intamplatoare. Singurul criteriu ales a fost acel al culorii. Urmand sa revin cu un articol dedicat vinului spumant…acolo va fi nebunie mare!

 

 

  • Prosecco Spumant, Soligo, Superiore Extra Brut, alb, 0.75 l
  • Prosecco, Soligo DOC Treviso Extra Dry, alb, 0.75 l

Prosecco Spumant, Soligo, Superiore Extra Brut, alb, 0.75 l

Aceasta varianta de Prosecco am incercat-o pentru prima data  si va spun ca am fost usor intrigata. Am mai baut si alta data Prosecco brut, insa la acesta gustul mi se pare mult mai pregnant sa spunem. Daca la alte variante de Prosecco aroma, buchetul le simti abia dupa ce inghiti, aici a fost dragoste la prima gura, nu inghititura.

Linia Col de Mez, este una inovativa si originala. Pasiunea si experienta enologilor SOLIGO SPUMANTI sunt exprimate prin aceasta linie de vin spumant extraordinar, care se naste din struguri de calitate de top provenind doar de pe anumite terenuri viticole.

Col de Mez Asolo Prosecco Spumanti Superiore DOCG Extra Brut

  • Soi  de struguri: 100% Glera
  • Concentrtia alcoolica: 11,5% vol.
  • Aciditate totala: 5,5 g/l
  • Temperatura ideala de servire: 4°-6°C
  • Culoare: Galben verzui cu reflexe pai.

Buchet: Ceva specific cred acestui brand si tind sa cred ca aici isi spune cuvantul pozitionarea cramei si calitatea strugurilor, este faptul ca toate tipurile de Prosecco incercate au un gust proaspat,  note citrice au si acea nota de migdal. Si va spusesem ca personal nu ma dau in vant dupa migdal insa in aceasta combinatie nu ma deranjeaza absolut deloc. 

Gust: Proaspat si gustos cu note florale.

Un lucru pe care il consider absolut fantastic este faptul ca strugurii se culeg manual in sptembrie. In crama ciorchinii sunt presati delicat apoi incepe o fermentatie lenta in rezervoare de otel cu drojdii selectionate. Spumatizarea se face cu Metoda Charmat.

Ca de fiecare data insist sa se bea din pahare dedicate sampaniei sau vinurilor spumante. Si nu, nu am uitat de articolul dedicat paharelor insa va veni si acela.

Cu ce il putem asocia?

Fiind un Prosecco marea majoritate il bea ca aperitiv si poate fi asociat foarte usor cu branzeturi, pasta de masline, peste, fructe de masa.

Personal imi place sa incerc Prosecco si cu un dulce, de data aceasta pentru acest tip de prosecco am avut pregatita o prajitura cu gust de cafea.

 

  • Prosecco, Soligo DOC Treviso Extra Dry, alb, 0.75 l

Ce va pot spune despre exact aceasta varianta extra dry, facand comparatie cu varianta bruta, despre care am vorbint in articolul precedent, Prosecco Soligi DOC Treviso brut, va las si link sa il cititi daca nu ati facut-o deja https://www.stiksa.ro/2021/10/14/prosecco/, este ca o persoana care nu bea bauturi extra dry este foarte posibil sa nu o agreeze.

Eu as spune ca are note de verde si galben si aici ma refer la iarba si mar, sesizez o usoara para insa aicitatea le evidentiaza foarte bine.  Gustul este unul fin si de data aceasta persista mult mai mult decat la varianta bruta. Si inca ceva ce imi place este faptul ca intensitatea gustului te face sa te duci cu gandul la egelanta, glamour, epoca aceea sau perioada in care toata lumea era imbracata la 4 ace si sclipea!

Desi personal nu sunt un fan al bauturilor dry sau extra dry, acesta ma atrage exact prin aceasta asprime! Se simte si un miros de fermentat, insa nu acela care te face sa te gandesti la o carciuma de cartier…imi e putin greu sa va explic. Insa daca ati avut ocazia sa mergeti vrodata intr-o crama sigur ati simtit mirosul acela de fermentat dulceag care te face sa gusti.

  •  Soi  de struguri: 100% Glera
  • Concentrtia alcoolica: 11% vol.
  • Aciditate totala: 5,5 g/l
  • Temperatura ideala de servire:4°-6°C
  • Culoare: Galben pai stralucitor cu reflexe verzui.

Prosecco DOC Treviso Extra Dry este deasemeni o bautura premiata si chiar are o lista destul de lunga de premii, mai jos gasiti premiile. Dovada ca este o bautura ce merita apreciata si de omul de rand cum se zice, nu doar de specialisti. 

Premii:

  • Asia Wine Trophy-Aur-2020 / Aur-2019 / Aur-2018
  • Wine Orbit-91 puncte-2020
  • Sommelier Wine Awards -Aur+By the Glass+Food Match-2020
  • Falstaff Prosecco Trophy-90 puncte-2020 / 89 puncte-2019
  • IWSC-Argint 91 puncte-2020 / Uk -Bronz-2019
  • DWWA- Bronz-2020
  • 50 Great Sparkling Wines of the world 2021 -Argint 90 puncte-2020
  • Gilbert&Gaillard International Challenge FR-Aur-2019
  • SWA-Argint-2019
  • Berliner Wine Trophy-Aur-2019
  • Falstaff Sparkling Trophy- 90 puncte-2019
  • Medalie de Aur la Asia Wine Trophy  

Cu ce sa il asociati? 

Daca il vreti doar ca aperitiv este delicios, iar daca vreti sa si mancati ceva usor langa recomandarea mea este sa il asociati cu peste sau fructe de mare, va recomand branzeturi mai dulci, tinand cont ca este dry.

As vrea sa tineti cont ca fiecare dintre noi poate percepe diferit gusturile bauturilor. Da vom simti aromele sau notele mai pregnante insa cele fine multi nici nu le baga in seama. Personal consider ca exact acele note fine fac diferenta si scot produsul din anonimat. Si iar o nota personala, prefer sa savurez un Prosecco,sec, cum ar spune unii, adica fara sa il combin cu ceva pentru a face un coktail. Mereu imi voi pastra convingerea aceea conform careia, daca vrei sa simti o bautura bea-o singura, nu o amesteca!

Daca ai ajuns si la finalul acestui material, nu pot decat sa iti multumesc, tie, cititorule, si daca ai ceva sa imi transmiti te rog sa o faci lasand un comentariu.

Ne auzim la urmatorul articol dedicat vinului spumant!