Soligo Gre Man Millesimato Spumante, Extra Dry, 0.75 l

Seara buna!

Bun venit la un nou articol dedicat bauturilor!

Azi am descis sa discutam despre vinul spumant. Am ales unul special, marca Soligo, adus la voi in tara de cei de la Lacontessa. Ca de fiecare date va voi lasa link spre pagina lor de instagram si spre magazinul lor.

https://lacontessa.ro/

https://www.instagram.com/lacontessa.ro/ 

Dar pana sa vorbin despre aceasta licoare, haideti sa vedem ce este un vin spumant.

Vinul spumant este un vin special obținut prin fermentație alcoolică primară sau secundară din struguri proaspeți, din must de struguri sau din vin care, la deschiderea recipientului, degajă dioxid de carbon provenit exclusiv din fermentație proprie. Conservat la o temperatură de 20°C în recipiente închise.

Sunt mai multe metode prin care se poate obtine acest vin spumant si va voi spune cateva dintre ele. Nu voi intra in prea multe detalii insa va fi putin cat sa va puteti face o idee de ansamblu despre vinul spumant.

Vinul spumant este o denumire generică ce poate avea denumiri tradiționale protejate. Astfel, o parte din vinul spumant produs în regiunea Champagne din Franța se numește șampanie. Există și alte exemple de vin spumant, produse în diferite țări: Espumante în Portugalia, Cava în Spania, Sekt în Germania și Cap Classique în Africa de Sud. În unele regiuni ale lumii cuvintele „șampanie” și „spumante” sunt folosite ca sinonime pentru vinul spumant, deși legile din Europa și alte țări protejează denumirea tradițională șampanie pentru un vin spumant specific din regiunea Champagne din Franța. 

Exista cateva metode de obtinere a vinurilor spumante  iar cea mai veche dateaza din anul 1531 si fermentatia se facea direct in sticla . O alta metoda a obtinerii vinurilor spumante presupune ca vinurile utilizate ca materie prima sa fie puse in sticle si li se adauga o asazisa licioare de tijar ce va produse o a foua fermentatie. Cateva metode de obtinere a vinurilor spumante:

O metodă mai nouă presupune că a doua fermentație să aibe loc în cisterne speciale construite pentru a face față presiunii din timpul fermentării. Această metodă a fost dezvoltată și patentată în 1895 de Federico Martinotti, metodă care a fost dezvoltată în continuare cu un nou brevet de către inventatorul Eugène Charmat în 1907.

O clasificare simpla dupa continutul de zahar: 

• Brut natural (mai puțin de 3 grame de zahăr pe litru)

• Extrabrut (mai puțin de 6 grame de zahăr pe litru)

• Brut (mai puțin de 12 grame de zahăr pe litru)

• Extrasec (12,1-17 grame de zahăr pe litru)

• Sec (17,1-32 grame pe litru)

• Demisec (32,1-50 grame de zahăr pe litru)

• Dulce (mai mult de 50 grame de zahăr pe litru)

Acum ca am facut o mica introducere sa trecem la vinul despre care vreau sa va povestesc azi.

Soligo Gre Man Millesimato Spumante, Extra Dry, 0.75 l

Inainte de a vorbi despre el as vrea sa subliniez faptul ca nu sunt, sau nu eram o impatimita a bauturilor extra dry. Desi mereu am preferat bauturile brute, cand vine vorba de vinuri, sampanie, prosecco, in detrimentul celor dry, iar cele extra dry le consideram ca fiind prea banale, prea comune…ei bine, de data asta ceva s-a schimbat. Inca nu imi dau seama de ce, inca nu imi dau seama ce ii intensifica aromele, poate usoara acreala, buchetul se simte mai tare, mai pregnant. Dar ce cred sigur ca sta la baza acestui buchet si gust sunt strugurii din crama Soligo. Metoda de obtinere a vinului este una prin care scoate in evidenta calitatile acestui vin. Cu certitudine se vede toata munca in acest produs final! Nu putem neglija nici ambalajul! De la forma sticlei pana la culoarea acesteia. Nu stiu daca stiati, insa culoarea sticlei are o mare importanta si nu este aleasa intalplator. Culoarea acesteia se alege functie de tipul de bautura ce va fi imbuteliata, culoarea acesteia, integritatea acesteia si nu in ultumul rand pentru strategia de marketing.

Soi  de struguri: Soiuri albe din Veneto

  • Concentrtia alcoolica:11,5% vol
  • Aciditate totala: 5,5 g/l
  • Temperatura ideala de servire:4°-6°C
  • Zaharuri reziduale:14 g/l
  • Culoare: Galben pai.

Buchet: Fructat si floral cu note de mar golden si flori galbene.

Gust: Un echilibru perfect intre acidulat (acrisor) si zaharuri care fac acest vin spumos echilibrat.

Vinificatie: Recolta se face in  august si septembrie. In crama strugurii sunt presati delicat apoi incepe o fermentatie lenta in rezrvoare de otel cu drojdii selectionate. Spumatizarea se face cu Metoda Charmat.

Cum servim un vin spumant?

Clar cei mai multi vor consuma vinul spumant la mese festive si il vor lasa pentru desert.

Va recomand ca pe acesta sa il incercati cu un dulce pe baza de ciocolata si menta. Mie mi se pare absolut demential! Desigur nu va opreste nimeni sa savurati acest spumant cu produse din peste, paste, fructe de mare, mancaruri pe baza de branzeturi, pui sau rata.

Desigur vom avea un pahar dedicat lui, si va voi lasa cateva tipuri de pahare dedicate bauturilor acidulate.

Va reamintesc ca acest vin spumant il gasiti pe site-ul celor de la Lacontessa sau in magazinele specializate, speram sa fie cat mai multe la numar!

Daca ai ajuns si aici pana la final nu pot decat sa iti multumesc si sa iti promit ca ne vom mai intalni cu produsele marca Soligo!